verhalen

De archivaris

De hele avond al, staart een man met zwartgerande bril mij vanachter een groot glas bier aan. Het is een zonderlinge figuur, met een hoed en klein snorretje, zoals je ze ziet in films uit de dertiger jaren. Zijn leeftijd kan ik moeilijk schatten door de felle fonkeling in zijn ogen. En hij drinkt zijn halve liter met zulke kleine slokjes dat het glas zo vlak voor sluitingstijd nog altijd half gevuld is. Ik voel me onbehaaglijk en trek me terug in de kraag van mijn jas. Tijd om te gaan.
“Wacht… ga nog niet…”, zegt het mannetje met een schorre stem. Hij lijkt overeind te willen komen, wat de barman hoopvol doet opkijken om te zien of hij toch nog wat kan verdienen.
“Dag.” Het komt botter uit mijn strot dan ik had gewild. Het mannetje is ondertussen opgestaan en schuifelt in mijn richting.
“Wacht dan toch. Er is iets dat u moet weten.”
Hij slaat zijn knokige hand op mijn jas. Instinctief probeer ik deze weg te borstelen, maar dat is harder dan het lijkt en de broze hand kwetsen ligt niet in mijn aard. “Wie bent u.”
Al friemelend diept het mannetje een dikke bruine envelop uit de zakken van zijn donkere regenjas op. Het geheel is verzegeld met een katoenen touwtje. Dan kijkt hij me indringend aan. “Noem mij maar… de archivaris. En ik heb iets voor u.”
“Vriend, zo kan het wel weer. Ga maar gauw terug naar moeder de vrouw, een kroeg is geen plek voor u”, mengt de barman zich in het gesprek. Hij is gewend om met dronkelui om te gaan, maar dronken is de archivaris alleszins niet. “Dat sombere gedoe is slecht voor de zaken. Dus allee.”
Ik maan de barman tot stilte en wend me weer naar de archivaris. “In geschiedenis ben ik niet geïnteresseerd. U vergist zich vast.”
“Oh dit is geen geschiedenis.” Hij lacht droogjes, een fatsoenslach, als om de onwetendheid van een kind vriendelijk terzijde te schuiven. “Het is de toekomst. Uw toekomst.” Zonder verder nog een woord te zeggen, drukt hij het pakketje in mijn handen en verlaat de bar. Er steekt een blad uit. We nemen het op en staren voor ons uit. Zwijgend.
“Deze is van het huis.” Niet veel later zet de barman twee kleine glaasjes op de bar en schenkt ze vol. “Geloven zal niemand dit. We kunnen beter drinken en vergeten.”