verhalen

DE WASKNIJPERMAN


Vanuit het vakantieadres, hoog in de Ligurische bergen ben ik afgedaald naar de kust. De veel besproken dorpjes op de flanken van de rotsen wil ik graag met eigen ogen zien. De boottocht biedt prachtig uitzicht, zelfs dolfijnen zwemmen een eindje met ons mee! De kust met daar tegenaan geplakt het eerste dorp van kleurrijke bouwsels komt steeds dichterbij. We meren aan en de loopplank gaat uit. Rosso, araqua, gallo, marrone, hero, weerspiegelen in aqua-azzura-blu. Minstens 50 stenen treden scheiden mij nog van die betoverende, kleurrijke huizenbouwsel. Boven gekomen zie ik ver beneden me witblauwe bootjes als vlinderlichte bloempjes op het aqua-verde dobberen: het is adembenemend. 

Mijn camera maakt overuren, alles wil ik vastleggen om er thuis door geïnspireerd te raken en te schilderen in; rosso, aranqua, marone en blu-verde. Tientallen stalletjes vol kleurrijke koopwaar met ver daarboven wapperende kledingstukken en huishoudtextiel in evenzovele tinten. Ook jonge Italiaanse mensen vallen op. Ze zijn oogverblindend mooi; donkere haren, sprekende diepbruine ogen en goudkleurige lijven. Ik zie dames, soms kort van stof of juist in lange zwierige rokken gehuld en allemaal dragen ze modieuze schoentjes. Mannen gaan gekleed in leuke shorts en blitse trendy shirts. Eén man heeft zelfs gekleurde franje aan zijn hemdje of nee, bij nader inzien blijken dat wasknijpers te zijn. Zou dat als versiering dienen of heeft hij de was opgehangen en is vergeten die knijpers in een bakje te doen? Mijn ogen volgen hem maar hij is alweer tussen de menigte verdwenen. 

Op een rots-strandje zie ik hem weer. Hij springt, roept en wijst. Alles draait om een lat-dunne blondine, gehuld in de zwart-wit jumpsuit. Het model beweegt moeizaam op plateauzolen en minstens twaalf centimeter hoge hakken, tussen en over de rotsblokken. Ze poseert wisselend met een vriendelijke blik, dan weer vragend of turend. Schermen om het licht te weerkaatsen worden wapperend voor, achter of naast het model gehouden, camera’s klikken onafgebroken. Ik sluip dichterbij, probeer wat kiekjes te maken en krijg de wasknijperman in mijn lens. Ineens zie ik dat hij vier, vijf knijpers van zijn shirt haalt en daarmee de stof op de rug van het model bij elkaar trekt waardoor ze nog platter en dunner lijkt. Aha, daarvoor dienen de wasknijpers! Net als ik hem perfetto in beeld heb, draait de man zich om.  

Onze ogen vinden elkaar. De mooiste ogen die ik ooit gezien heb; più belli!