verhalen

Gevangen door kerst

Sandra en Bob liggen in hun tentje hoog in de bergen van Peru. Bob snurkt zachtjes in zijn slaapzak. Geen wonder, want de dagtocht is weer pittig geweest en ze liggen nu al voor de vierde nacht op een matje in een tentje, in plaats van in een goed hotelbed. Dat begin je goed te voelen. Morgen zullen ze Machu Picchu, de oude Incastad in de Andes bereiken. Het moet het hoogtepunt worden van hun lange wandelvakantie in Peru. 

Sandra kan niet slapen. Het is de nacht van 24 op 25 december. Ze ligt op haar rug en ze staart door het gazen raampje van de tent naar de sterrenlucht. Haar gedachten zijn in Nederland. Het zal daar nu wel nat en koud zijn, denkt Sandra, zoals meestal in december. En iedereen probeert natuurlijk verplicht gezellig te doen met de kerstdagen.
Het donkere en natte van december en de opgeklopte sfeer hebben Bob en Sandra juist willen ontlopen. Daarom hebben ze deze vakantie in deze tijd van het jaar gepland. Ze hebben niet veel met dat kerstgedoe en voor de kersnachtdienst of een kerstboodschap hoeven ze ook niet thuis te blijven. 

In Nederland is het zes uur later. Daar wordt het al weer licht. Hoe zouden mijn ouders het met kerstavond hebben gehad? Zijn ze nog naar de kerk geweest?, vraagt Sandra zich af. En gaan ze vanmiddag nog bij haar broer Kees en schoonzus Janet en hun kinderen eten?  

In het donker van de tent ligt Sandra diep weggedoken in haar slaapzak aan thuis te denken. De reis is ineens een stuk minder leuk. Ze hebben bijna hun hoofdbestemming bereikt en toch voelt Sandra zich heel ver van huis. Ze wordt er een beetje verdrietig van. Blijkbaar betekenen kerst en familie toch meer voor haar dan ze zichzelf bewust was. 

Dan dringen, door het zachte gesnurk van Bob, onverwachte geluiden tot haar door. Ze komen kennelijk uit een van de huisjes even verderop in de bergen en ze weerkaatsen in het dal. Ze hoort het gehuil van een baby, vermengt met het zingen van een vrouw die het kindje blijkbaar probeert te troosten. 

Een glimlach trekt over Sandra’s lippen. Ze moet onwillekeurig aan het Maria en het kindje Jezus denken. Dacht ze kerst te ontlopen en ligt ze er toch midden in. Ze draait zich op haar zij en valt eindelijk in slaap.